Een Epson TM-T88VI LAN-kasticketprinter configureren (voor een iOS-apparaat)

De Epson TM-T88VI LAN thermische kasticketprinter maakt direct verbinding met een internetrouter via een ethernetkabel en DHCP-configuratie. Vervolgens kunnen gebruikers kastickets printen met de TM-T88VI vanaf een iOS-apparaat, door middel van een gedeelde netwerkverbinding.

Volg deze stappen voor het configureren van je TM-T88VI LAN-kasticketprinter

1. Verifieer de hardwarevereisten
  2. Sluit de printer aan op een voedingsbron
  3. Plaats een papierrol
  4. Print een statusvel
  5. Verbind de printer met je netwerk
  6. Voeg de printer toe aan Lightspeed Restaurant
  7. Voer een kasticketprinttest uit

Hardwarevereisten

Om je kasticketprinter te configureren, heb je het volgende nodig:

• Epson TM-T88VI-kasticketprinter
  • Epson PS-180-netstroomadapter
  • Netstroomkabel
  • Ethernet-LAN-kabel (lang genoeg om je router te bereiken)
  • Papierrol (breedte 58 of 80 mm)

en:

• Router (we raden aan om routers in de buurt van je hardware en printers te gebruiken)
  • iOS-apparaat waarop de nieuwste versie van de Lightspeed Restaurant POS-app is geïnstalleerd

De kasticketprinter aansluiten op een voedingsbron

1. Zorg dat je netstroomkabel niet is aangesloten op een voedingsbron (koppel deze los als dit het geval is).
  2. Sluit het mannelijke uiteinde van de netstroomadapter aan op de ronde voedingspoort aan de onderkant van je printer.
  3. Sluit het vrouwelijke uiteinde van de netstroomkabel aan op het contact van de netstroomadapter met pinnen.
  4. Sluit het uiteinde met pinnen van de netstroomkabel aanop een voedingsbron.
  5. Druk boven op de printer op de aan/uit-knop en wacht tot het blauwe aan/uit-lichtje verschijnt.

Een papierrol plaatsen

1. Om de klep van de printer te openen, duw je de hendel aan de rechterkant van de printer van je af en til je de klep omhoog.
  2. Plaats een papierrol zo dat het papier er onderaan uitsteekt (zie onderstaande afbeelding). Zorg er daarbij voor dat de papierrol strak opgerold blijft.
  3. Trek het papier voorbij de snijder aan de voorkant van de printer.
  4. Duw de klep weer naar beneden en klap de hendel terug op zijn plek.

Een statusvel printen

Om printopdrachten naar de Epson TM-T88VI te versturen met het Restaurant POS-apparaat, moeten het iOS-apparaat en de printer met hetzelfde netwerk zijn verbonden. Je iPad moet simpelweg verbonden zijn met het internet (via wifi of LAN), maar de TM-T88VI LAN-kasticketprinter moet direct op je internetrouter zijn aangesloten. Zodra je printer verbonden is met je router, kun je DHCP-instellingen configureren om te verzekeren dat je printer en iOS-apparaat met elkaar communiceren.

De printer op je router aansluiten

1. Schakel de printer uit door op de aan/uit-knop te drukken.
  2. Sluit het ene uiteinde van de ethernetkabel aan op de ethernetpoort aan de onderkant van je printer.

3. Sluit het andere uiteinde van de ethernetkabel aan op een ethernetpoort op je internetrouter.

De printer terugzetten naar de fabrieksinstellingen

Voordat je met de DHCP-netwerkconfiguratie begint, is het belangrijk om te verzekeren dat je printer niet verbonden is met een ander netwerk dat een ander IP-adres heeft. Volg onderstaande instructies om de netwerkinstellingen van de printer terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Zo kun je verzekeren dat de printer niet is verbonden met een ander netwerk:

1. Schakel de printer uit door op de aan/uit-knop te drukken.
  2. Draai de printer om, druk met de punt van een pen of potlood in het gaatje van de reset-knop aan de achterkant van de printer en houd de knop 4 seconden ingedrukt.
  3. Terwijl je de reset-knop ingedrukt houdt, schakel je de printer in door de aan/uit-knop in te drukken.
  4. Na 5 seconden wordt er een ticket geprint waarop wordt vermeld dat de fabrieksinstellingen zijn hersteld. Laat de reset-knop los.
  5. Na ongeveer 5 seconden wordt er automatisch een netwerkconfiguratieticket geprint met het IP-adres 192.168.192.168. Dit IP-adres is de standaard Epson-printer-ID die is vereist om de printer te configureren voor je netwerk.

Een statusvel printen

Als je printer net uit de verpakking is gehaald, hoef je mogelijk niet te beginnen met het herstellen van de fabrieksinstellingen. Volg onderstaande instructie om een statusvel of configuratieticket te printen. Dit ticket is vereist voor het bevestigen van de netwerkinstellingen van je printer. Het is ook nuttig om te weten hoe je deze actie uitvoert voor als je ooit de netwerkinstellingen van je printer moet verifiëren.

1. Zorg dat de printer is ingeschakeld.
  2. Draai de printer om, druk met de punt van een pen of potlood in het gaatje van de reset-knop aan de achterkant van de printer en houd de knop 4 seconden ingedrukt.
  3. Er zou automatisch een statusvel moeten worden geprint met het IP-adres 192.168.192.168. Dit is het standaard Epson-IP-adres dat is vereist om de netwerkinstellingen van de printer te configureren.

De printer met je netwerk verbinden

Om je printer te verbinden met je internetnetwerk, moet je het IP-adres op je iOS-apparaat wijzigen naar de standaard IP van de printer. Vervolgens schakel je DHCP-configuratie in om een IP-adres op je netwerk toe te wijzen aan de printer.

Een iOS-apparaat tijdelijk verbinden met het IP-adres van de printer

1. Navigeer naar Instellingen > Wifi op het iOS-apparaat waarvan je zult printen.
    2. Tik op het informatiesymbool naast het verbonden netwerk.
    3. Tik op Configureer IP en selecteer Handmatig.

5. Wijzig het IP-adres, het subnetmasker en de router gebaseerd op het netwerkconfiguratieticket dat hierboven werd geprint.

6. Tik op Bewaar in de rechterbovenhoek.

7. Het iOS-apparaat is nu geconfigureerd voor communicatie met de printer. Dit is vereist voor het configureren van het IP-adres van je printer vanaf het iOS-apparaat.

DHCP-configuratie inschakelen

Je bent bijna klaar! Nu je printer en iOS-apparaat een IP-adres delen, kun je DHCP-configuratie uitvoeren. Dit is vereist om je printer een dynamisch IP-adres uit je netwerk te geven.

• Open een nieuw browservenster op het iOS-apparaat en voer192.168.192.168/webconfig in het adresveld in.
  • Er verschijnt dan een inlogvenster voor Epson-webconfiguratie. Voer epson in het veld gebruikersnaam in om in te loggen. Voer ook epson in het veld wachtwoord in.
  • Navigeer naar de TCP/IP-instellingencategorie vanuit het menu links om IP-instellingen te configureren.
  • Wijzig het veld Haal IP-adres op naar Automatisch. Hiermee wordt het IP-adresveld ingevuld. Dit IP-adres is het dynamische adres dat is toegewezen aan je printer.

Het iOS-apparaat opnieuw met je lokale netwerk verbinden

1. Tik op je iPad op Instellingen > Wifi.
  2. Selecteer je netwerk in de lijst aan de rechterkant van het wifi-paneel.
  3. Voer je wachtwoord in en tik op Verbind. Je wifi-netwerk zou nu onder de wifi-schakelaar moeten staan.

DHCP-configuratie van de printer bevestigen

1. Draai de printer om, druk met de punt van een pen of potlood in het gaatje van de reset-knop aan de achterkant van de printer en houd de knop 4 seconden ingedrukt.
  2. Er zou automatisch een statusvel moeten worden geprint met het IP-adres bepaald door de DHCP-configuratie. Als de netwerkinstellingen overeenkomen met de instellingen op de TCP/IP-pagina, dan is de printer verbonden met je internetnetwerk en klaar om gekoppeld te worden met Lightspeed Restaurant.

De printer toevoegen aan het Restaurant POS-apparaat

1. Open de Restaurant POS-app op je iOS-apparaat en log in. Ga naar de pagina Manager
  2. Selecteer in het Restaurant Manager-navigatiemenu Printen > Printers
  3. Tik op de knop Nieuwe printer toevoegen rechtsboven in het scherm.
  4. Geef de printer een naam die verwijst naar zijn functie (bijv. kasticketprinter).
  5. Kies Epson als het type en TM-T88V als het model in de vervolgkeuzemenu‘s.
  6. Schakel de instelling Geldlade verbonden in als je een geldlade met deze printer verbindt.
  7. Tik op de knop Opslaan rechtsboven in het scherm.
  8. Tik op Printertemplates in het menu links.
  9. Maak een kasticketprintertemplate aan of selecteer een bestaande template.
  10. In de pop-up Printertemplate bewerken kies je, naast de instelling Printer, ook Een printer selecteren.
  11. Selecteer de nieuwe printer aan de hand van zijn naam.
  12. Selecteer Ok om op te slaan.

Een kasticketprinttest uitvoeren

Het is een goed idee om een printtest uit te voeren om zo de verbinding tussen het Restaurant POS-apparaat en de printer te controleren. Volg deze stappen voor het uitvoeren van een printtest:

1. Tik in het POS-scherm Gebruiker op Tools.
  2. Tik op Printtest.
  3. Alle printers die zijn geconfigureerd in Restaurant Manager worden weergegeven.
    • Groen: de printer is verbonden.
    • Rood: de printer is niet verbonden.
  4. Als de printer verbonden is (groen), tik je erop om een snelle printtest uit te voeren.

Raadpleeg Een printtest uitvoeren voor meer informatie.

Klaar is Kees! Vanaf nu kun je kastickets printen vanaf het Restaurant POS-apparaat met de Epson TM-T88VI LAN-kasticketprinter.

Wat nu?

Heb je jouw geldlade al verbonden? Een geldlade is direct verbonden met een kasticketprinter. Raadpleeg Over geldlades voor meer informatie.