Uw netwerk optimaliseren voor Lightspeed Restaurant

Dit artikel behandelt de essentiële aspecten van het configureren van uw netwerk voor optimaal gebruik met Lightspeed Restaurant. We bespreken aanbevolen hardware, netwerkconfiguratie en basisstappen voor het oplossen van netwerkproblemen. Als u inzicht heeft in deze elementen, kunt u een stabiele en efficiënte omgeving voor uw Lightspeed-systeem creëren.

De juiste hardware kiezen

Het optimaliseren van de prestaties van uw netwerk begint bij uw hardware. Dit omvat netwerkhardware, zoals routers, maar ook POS-hardware, zoals printers. Dit zijn enkele overwegingen die u moet maken tijdens de aankoopfase van hardware.

Netwerkhardware

• Gebruik een aparte router voor uw Lightspeed POS-apparaten, printers en betaalterminals om interferentie met andere met internet verbonden hardware (bijvoorbeeld beveiligingscamera's) te voorkomen.
  • Koop een LiteServer om uw bedrijf te beschermen tegen de gevolgen van een internetstoring. Met een LiteServer kunt u bepaalde essentiële bedrijfsfuncties in Lightspeed uitvoeren terwijl uw verbinding is uitgevallen.

Printers

• LAN-gebaseerde kasticket- en keukenprinters zijn het meest betrouwbaar vanwege hun bekabelde verbinding met uw netwerk.
  • Vermijd het gebruik van wifi- of bluetooth-printers in een keuken of andere omgeving met apparaten die interferentie veroorzaken (bijvoorbeeld elektromotoren of draadloze telefoons) of grote fysieke barrières (bijvoorbeeld grote metalen apparaten).

Betaalterminals

Overweeg de aankoop van een betaalterminal met 4G-mogelijkheid. Als uw hoofdinternet offline gaat, kunt u standalone-betalingen verwerken via de mobiele verbinding.

Uw netwerk configureren

In deze sectie worden de beste werkwijzen voor het configureren van uw netwerk voor gebruik met Lightspeed Restaurant behandeld. Fysieke configuratie richt zich op de plaatsing van hardware en verbindingen, terwijl netwerkconfiguratie gaat over het configureren van protocollen voor veilige en efficiënte communicatie.

Fysieke configuratie

Bent u niet zeker wat de gevolgen zullen zijn als u de fysieke configuratie van uw netwerk wijzigt, raadpleeg dan een IT-professional voordat u wijzigingen aanbrengt. Lightspeed Support kan geen problemen oplossen of helpen met netwerkhardware die niet bij Lightspeed is gekocht.

Plaatsing van de router

Plaats uw router op een open, centrale, verhoogde plek. Deze plek moet aan het volgende voldoen:

• Geen interferentie veroorzaken door elektromotoren, draadloze telefoons, magnetrons of andere elektronische apparaten.
  • Uit de buurt van fysieke barrières zoals muren, vloeren en metalen voorwerpen die het wifisignaal kunnen absorberen of weerkaatsen.
  • Ergens waar voldoende luchtstroom is om oververhitting van de router te voorkomen, geen afgesloten ruimte.
  • Dicht genoeg bij uw Lightspeed-apparaten voor voldoende internetsnelheid en wifisignaalsterkte.
Netwerkinfrastructuur
  • Gebruik een aparte router voor alleen uw Lightspeed POS-apparaten en -hardware.
  • Als uw router door uw internetprovider is geleverd, koop dan een aparte router voor meer controle over en beveiliging van uw netwerk. Met uw eigen router kan een internetprovider geen geforceerde updates uitvoeren en mogelijk uw bedrijf verstoren.
  • Verbind LAN-gebaseerde apparaten met een RJ45-kabel (categorie 5 of hoger) met de router.
Internetsnelheid POS-apparaten moeten een minimale downloadverbindingssnelheid van 20 Mbps hebben. Voer een snelheidstest uit op elk apparaat om de snelheid te controleren.
Wifisignaalsterkte

Test de wifidekking op elk POS-apparaat op piekmomenten om te zorgen dat de signaalsterkte tussen -67 dBm en -30 dBm blijft bij volledige klantcapaciteit. Zorg dat er voor POS-apparaten zonder een vaste plek er voldoende dekking is in elk deel van het restaurant.

Voeg indien nodig extra toegangspunten toe aan uw netwerk of verplaats bestaande toegangspunten om de signaaldekking en verbindingsbetrouwbaarheid voor alle apparaten te verbeteren.

1. Download de app AirPort Utility van Apple op een iOS- of iPadOS-apparaat.
    2. Open de app Instellingen in iOS of iPadOS.
    3. Scrol aan de linkerkant omlaag en selecteerAirPort Utility.
    4. Schakel de instelling Wi-Fi Scanner (Wifiscanner) in.
    5. Open de app AirPort Utility.
    6. Tik op OK als daarom wordt gevraagd, zodat AirPort Utility apparaten op uw lokale netwerk kan zoeken en er verbinding mee kan maken.
    7. Tik in de rechterbovenhoek op Wi-Fi Scan (Wifiscan).
    8. Tik op Scan (Scannen) om de scan te starten.
    9. Als er wifinetwerken in de buurt beginnen te verschijnen, zoekt u uw netwerk in de lijst. Zoek naar de RSSI, de signaalsterkte, onder de netwerknaam.
    10. Als u klaar bent, tikt u op Stop (Stoppen) om de scan te stoppen. Herhaal vervolgens stap 2-4 om de instelling Wi-Fi Scanner (Wifiscanner) uit te schakelen.

Belangrijk: als u deze stap overslaat en de instelling wifiscanner ingeschakeld laat, kan de batterij van uw apparaat leeg raken.

iOS-/iPadOS-instellingen

Configureer de netwerkinstellingen op elk iOS- of iPadOS-apparaat volgens onze aanbevolen standaarden. Dit kan mogelijk helpen om onderbreking van bepaalde POS-functies te voorkomen.

• Verbind automatisch met dit netwerk: ingeschakeld
  • Databesparingsmodus: uitgeschakeld
  • Privé wifi-adres: uitgeschakeld
  • Beperk IP-adrestracking: uitgeschakeld
  • Configureer DNS: handmatig, gebruik 8.8.8.8 en 8.8.4.4

Netwerkconfiguratie

Bent u niet zeker wat de gevolgen zullen zijn als u de configuratie van uw netwerk wijzigt, raadpleeg dan een IT-professional voordat u wijzigingen aanbrengt. Lightspeed Support kan geen problemen oplossen of helpen met netwerkhardware die niet bij Lightspeed is gekocht.

Netwerkarchitectuur
  • Gebruik een eigen netwerk voor POS-apparaten en -hardware om stabiliteit te garanderen en conflicten te vermijden.
  • Om een dergelijk netwerk te creëren, gebruikt u een aparte router of stelt u een virtueel lokaal netwerk (VLAN) of extra serviceset-ID (SSID) in op een bestaand netwerk.
Wifi
  • Configureer een 2,4 GHz wifinetwerk voor uw POS-apparaten en -hardware.
  • 5 GHz wifinetwerken zijn niet compatibel met sommige betaalterminals en printers.
  • Gebruik WPA2-Enterprise, WPA2-Personal, WPA-Enterprise of WPA-Personal versleuteling.
Firewall Configureer uw firewall om open communicatie tussen uw apparaten en Lightspeed mogelijk te maken. Lees verder voor meer gedetailleerde richtlijnen.
Poorten Open netwerkpoorten 443 en 8443 zodat apparaten en hardware met elkaar en met de cloudservers van Lightspeed kunnen communiceren.
Domeinen

Whitelist netwerkverkeer van en naar:

• *.adyen.com en *.adyenpayments.com (voor het verwerken van betalingen via Lightspeed Payments).
IP-adressen Er zijn geen specifieke IP-adressen die u moet whitelisten.
Functies die u moet uitschakelen Schakel draadloze isolatie, isolatie van toegangspunten, isolatie van clients of andere functies uit die het vermogen van apparaten in uw netwerk om met elkaar te communiceren beperken.
Andere overwegingen
  • Update regelmatig de firmware en handtekeningen van alle netwerkbeveiligingsprogramma's, waaronder inbraakdetectiesystemen (IDS) en inbraakpreventiesystemen (IPS).
  • Configureer DHCP-reserveringen in uw router voor printers, betaalterminals en andere hardware op uw netwerk om te zorgen dat specifieke IP-adressen beschikbaar zijn voor deze apparaten.
  • De netwerkhandleiding van Apple geeft aanvullende aanbevelingen voor zijn producten.

Basisprobleemoplossing voor netwerkproblemen

De eerste stap bij het oplossen van technische problemen is controleren of alles nog is aangesloten en ingeschakeld. Hoe voor de hand liggend het ook lijkt, deze eenvoudige controle kan u veel kopzorgen besparen.

Verdere stappen zijn onder andere:

• Zorg dat netwerkkabels niet beschadigd zijn en aan beide uiteinden goed zijn verbonden. Ze moeten vastklikken wanneer ze op apparaten worden aangesloten.
  • Kijk of er statuslampjes en aan/uit-lampjes branden op elk apparaat, indien beschikbaar. Alle apparaten die stroom nodig hebben, moeten zijn aangesloten en ingeschakeld.
  • Als uw printers gebruik maken van de ethernetverbinding, moeten ze worden aangesloten op de ethernetpoorten aan de achterkant van de modem/router, deze zijn meestal gemarkeerd als 1, 2, 3, 4. Het gebruik van poorten gemarkeerd als Internet of WAN werkt niet.
  • Zorg dat uw tablet zich op hetzelfde netwerk bevindt als uw printers.
  • Als laatste redmiddel kunt u altijd alles uitschakelen, 10 seconden wachten en vervolgens alles weer inschakelen.